Alla älskar popcorn och visst är det kanon att bara äta popcorn med lite salt och eventuellt lite olja på.  Men det går att göra så mycket mer.  Här kommer några idéer som kan sprida lite nytt ljus över detta majs-snack.

Karamelliga popcorn

Helt underbara, snabblagade popcorn med en krispig karamellyta. Rör ner poppade popcorn i en slät smör- och sockerblandning och bred ut dem på en plåt före du ringlar över choklad. Servera sedan de smarriga, karamelliga popcornen avsvalnade.

Gör så här

  • Koka upp smör och socker i en vid kastrull till en ljusbrun smet, ca 5 minuter. Rör försiktigt under kokningen men passa noga så smeten inte bränns. Ta från värmen, rör smeten helt slät och blanda genast ner poppade popcorn.
  • Bred ut på bakpappersklädd plåt. Ringla över smält choklad. Låt svalna.

Ingredienser

PORTIONER: 1 sats
  • 75 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 l poppade popcorn
  • 50 g smält choklad

Smör-popcorn

Hemgjorda popcorn med smör och flingsalt. Ett grundrecept på att poppa egna popcorn. Nypoppade popcorn är mycket gott, billigt och relativt nyttigt snacks (beroende på om du tar på smör och i så fall hur mycket).

För att få den goda smörsmaken så tillsätter du smält smör eller smör i klickar efter du poppat popcornen i olja - man poppar inte popcornen i smöret - så bränns smöret och smakar inget vidare. Ett alternativ är att bryna smöret för en mer brynt smak på popcornen.

Räkna att en deciliter majskorn räcker till en liten skål popcorn för 2 portioner. Hur många den egentligen räcker till är svårt att säga och beror på hur mycket var och en äter såklart. Skulle popcornen ta slut så går det snabbt att poppa mer popcorn. Popcorn går att förbereda ex. till en stor fest och förvara i en påse någon dag när de svalnat. Vänta då med att tillsätta smör. Hållbarheten ökar om du ej har i smör förrän vid servering.

Gör så här

  • Plocka fram en stor kastrull eller gryta med tättslutande lock.
  • Tillsätt oljan.
  • Mät upp majsgryn och häll i. Skaka runt i oljan.
  • Hetta upp oljan och majskornen under lock tills de börjar poppa. Skaka då och då och håll i locket med en grytvante så att inte locket far upp och popcornen invaderar köket.
  • Sänk värmen till hälften och fortsätt poppa tills inga majskorn poppar längre.
  • Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  • Smält smör i sen skål i mikron eller i en kastrull. Vänd runt smöret med popcornen.
  • Häll upp popcornen i en skål och salta dem. Smaka om det behövs mer salt.
  • Popcorn är godast nypoppade och ljumma.

 

Ingredienser

PORTIONER: 1 sats
  • 1 dl majskorn
  • 2 msk matolja, ex. majsolja, solrosolja eller rapsolja (ska tåla hög värme)
  • 1 krm salt eller 0,5 tsk flingsalt
  • 1-2 msk smör (valfritt)

 

 

Fudgepopcorn

Grymt goda för den som gillar chockladfudge!

Gör så här

  • Värm upp den kondenserade mjölken på medel värme (ska inte koka) och blanda sedan ner 300 g choklad och vaniljsocker. Tillsätt oljan.
  • Vänd ner fyllningen och blanda så att allt blandas.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsäkerform och häll över smeten.
  • Toppa dina fudge med flingsalt och eventuellt fler popcorn. 
  • Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  • Låt stå i kylen över natten och skär upp i lagom storlek dagen efter.

 

Ingredienser

PORTIONER: 1 sats
  • 1 burk kondenserad sötad mjölk
  • 400 g mörk choklad
  • Fyllning:
    Popcorn: 4-5 dl poppade popcorn. 1 krm havssalt.

Chili- och ostpopcorn

Grymt goda för den som gillar lite hetta och den ljuvliga ostsmaken!

Gör så här

  • Lägg de poppade popcornen i en burk och tillsätt det smälta smöret eller olivolja och rör om.
  • Tillsätt därefter alla kryddor och osten. Rör om igen och servera!

Ingredienser

PORTIONER: 1 sats
  • 4-5 dl poppade popcorn (Gärna osaltade)
  • 1 matsked smält smör eller olivolja
  • 1 dl riven ost eller 3 matskedar ostpulver
  • 1 ½ tesked chilipulver
  • ½ tesked paprikapulver
  • ½ tesked salt (Om du inte använde osaltade popcorn kan du strunta i den här)
  • ¼ tesked kummin
  • En nypa cayenne (beroende på hur starkt du vill ha det.

Karamell- och baconpopcorn


Grymt goda för den som gillar lite hetta och den ljuvliga ostsmaken!

Gör så här

  • Värm upp ugnen till 150 grader. Poppa popcornen och häll sedan ut dem på ett bakplåtspapper.
  • Strö ut salt och cayennepeppar över popcornen. Lägg därefter på bacon och jordnötterna på popcornen.
  • Häll grädden i en kastrull och lägg i tepåsen. Låt dem koka tillsammans på låg värme. Ta därefter bort dem från värmen och låt det stå och dra sig i cirka 15 minuter. Tryck tepåsen mot kanten med hjälp av en sked för att få ut smaken och ta sedan bort tepåsen.
  • Rör sedan samman socker, vatten, lönnsirap i en stor kastrull och låt koka på låg värme tills sockret löser upp sig. Öka värmen till högsta och koka utan omrörning tills sirapen blir bärnstensfärgad (ca 13 minuter). Ta karamellen från värmen och tillsätt omedelbart grädden (blandningen kommer att bubbla upp så var försiktig.) Rör om så att allt blandas. Häll sedan direkt blandningen över popcornen och rör om med en träslev.
  • Sätt in allting i ugnen och baka det tills karamellen är blank och har fäst sig på popcornen (ca 20 minuter). Ta ut det ur ugnen och låt de svalna i ungefär 5 minuter. Bryt därefter isär allt med hjälp av en träslev och låt de svalna i 5 minuter till. Fortsätt göra detta tills allting har svalnat.

Ingredienser

PORTIONER: 1 sats
  • 100 gram tärnad bacon (krispigt stekt, behåll fettet)
  • 1 dl popcornkärnor
  • 2 matskedar olja
  •  1 dl jordnötter
  • 1 tesked havssalt
  • ¼ tesked cayennepeppar
  • 1 oolong tepåse
  • ½ dl grädde
  • 3 dl socker
  • ½ dl vatten
  • 2 matskedar lönnsirap

 

Nu är ert störst problem att bestämma vilken film som ni skall se på!

Popcorn poppare i silkon för din mikrovågsugn kan köpas här: