Nu är det hög tid att ge sig ut i skogarna och plocka svamp!

Här kommer 5 recept med kantareller som kommer att få smaklökarna att jubla.


Smörstekt torsk med syrad sötpotatiscrème, spetskål och kantareller

Smörstekt torsk med syrad sötpotatiscrème, spetskål och kantareller är en rätt som har smakerna i perfekt balans. En superbra festrätt som går att förbereda..

Gör så här

  • Blanda vatten, salt och socker till rimlagen. Skär torsken i portionsbitar och lägg den i rimlagen. Låt rimma cirka 1 timme.
  • Sötpotatiscrème: Skala potatisen. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finriv vitlöken. Låt potatisen rinna av och mixa den till en slät puré med smör och syrad grädde. Tillsätt chili, vitlök och ingefära. Krydda med salt.
  • Sätt ugnen på 150°. Ta upp torsken och låt den rinna av på hushållspapper. Stek torsken med skinnsidan ner i smör på ganska hög värme i en stekpanna, cirka 1 minut så att skinnet blir riktigt knaprigt. Lägg över i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55°. Ta upp och håll den varm under smörgåspapper.
  • Ansa och skär kålen i klyftor och stora svampar i bitar. Stek svampen tills allt vatten från den försvunnit. Tillsätt smör, stek svampen ytterligare.

Ingredienser

PORTIONER: 4 st
Ingredienser
  • 1 kilo torskrygg, med skinn
  • 1 liter kallt vatten
  • 4 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk smör

Sötpotatiscréme

  • 1 kilo sötpotatis
  • 1 röd chili, ex. spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 3 dl syrad grädde, Arla Ko®
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 1/2 tsk salt

Tillbehör

  • 400 g spetskål
  • 250 g kantareller
  • smör 2 msk + 2 msk
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • dill

     

    Pasta med svampsås

    Hemlagad pasta med gräddig sås på färsk svamp. Använd kantareller, trattkantareller eller karljohansvamp.

    Gör så här

    • Häll upp mjölet i en hög, gör ett hål i mitten. Tillsätt äggen i hålet samt olja, salt och vatten.
    • Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig. Fös nu försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten. Blanda eller fös försiktigt ihop degen.
    • Beräkna minst 6-8 minuters knådning. Du ska ha en mjuk, blank och elastisk deg. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
    • Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut varje del på lätt mjölat bakbord till en mycket tunn kaka. Skär eller sporra till olika former. Går också bra att använda en pastamaskin. Låt pastan hänga och torka en stund innan du kokar den.
    • Koka pastan al dente.
    • Skär svampen i bitar och hacka löken.
    • Fräs svampen i lite smör i en stekpanna så att vätska går bort. Lägg i löken och fräs tills den blir gyllengul. Häll i grädde och låt koka upp. Låt sjuda i 3-4 minuter.
    • Riv och rör ner parmesanosten. Salta och peppra.
    • Lägg pastan i såsen och vänd runt ordentligt. Om det blir för stabbigt kan du späda med lite mjölk.

       

      Ingredienser

      PORTIONER: 4 st
      Hemlagad pasta
      • 5 dl durumvetemjöl
      • 3 ägg
      • 2 msk vatten
      • 2 msk olivolja
      • 2 krm salt
      Pastasås
      • 300 g färsk svamp (kantareller eller karljoansvamp)
      • 1 gul lök
      • smör, till stekning
      • 5 dl vispgrädde
      • 100 g parmesanost
      • salt
      • svartpeppar, nymalen

         

         

        Kantarellsoppa

        Kantarellsoppa med massor av svamp! Bjud vännerna på en lyxig och härligt värmande kantarellsoppa som kommer att göra succé.

        Gör så här

        • Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
        • Fräs lök och svamp i smör i en gryta.
        • Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka 2 min.
        • Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min.
        • Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar.

           

          Ingredienser

          PORTIONER: 4 st
          • Färska kantareller 1 liter
          • Gul lök 1
          • Svenskt Smör ekologiskt 3 msk
          • Vetemjöl 2 msk
          • Torrt vitt vin 1 dl
          • Vatten 7 dl
          • Kantarellfond 1½ msk
          • Ekologisk vispgrädde 2 dl
          • Salt ½ tsk
          • Svartpeppar 2 krm

            Kantarellpaj

            Recept på en matig kantarellpaj som både doftar och smakar helt underbart. Ljuvliga smaker av fyllig prästost, grädde och kantareller. Servera pajen med en enkel och fräsch grönsallad, så att de goda smakerna kommer fram ordentligt.

            Gör så här

            • Blanda snabbt ihop pajdegen, låt den vila i kyl i 1 timme. Tryck ut degen i en form, nagga den med en gaffel och förgrädda pajskalet på 225° i ca 10 minuter.
            • Ansa och rensa svampen, finhacka schalottenlöken. Hetta upp smöret i en panna. Stek svamp och lök i smöret tills de får vacker färg. Pudra över vetemjölet och tillsätt grädde och mjölk.
            • Låt småkoka till en krämig stuvning.
            • Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar. Häll stuvningen i pajskalet och strö över den rivna osten. Grädda pajen på 225° ca 20 minuter eller tills den fått vacker färg. Servera med grönsallad eller tomater.

              Ingredienser

              PORTIONER: 6 st
              • 125 g smör
              • 3 dl vetemjöl + 2,5 msk vatten
              Fylllning
              • 1 l kantareller
              • 3 msk smör
              • 2 st schalottenlökar
              • 1 msk vetemjöl
              • 2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
              • 1 dl mjölk
              • 1 dl persilja
              • salt och svartpeppar
              • 2 dl prästost
              Till servering
              • grönsallad eller tomatsallad

               

               

              Kantarelltoast med färskost och bacon

              Kantareller är som godast när de serveras på en toast! Perfekt som lyxig förrätt, enklare lunch eller lätt middag. Här gör vi den med smörstekta kantareller, bacon, färskost, persilja och parmesan. Om du vill göra kantarelltoasten utan kött, är det bara att utesluta bacon.

              Gör så här

              • Fräs kantarellerna med vitlök i 2 msk smör (för 4 port) tills de får lite färg.
              • Stek baconet knaprigt i en annan stekpanna. Blanda svampen med baconet och krydda med salt och peppar.
              • Stek brödet i resten av smöret. Bred på färskosten och toppa med svampen, parmesan och persilja.v

                Ingredienser

                PORTIONER: 4 st
                • 250 g kantareller eller annan svamp
                • 1/2 riven vitlöksklyfta
                • 3 msk smör
                • 140 g tärnat bacon eller pancetta
                • salt
                • svartpeppar
                • 4 skrivor ljust surdegsbröd
                • 4 msk färskost
                • 1 dl riven parmesanost
                • 1/2 dl hackad persilja

                   Tack för att ni läste.

                  Glöm inte att beställa våra supersmarta köksprodukter här.

                  Resterna av det du lagat eller om du vill frysa in din svamp så använder du naturligtvis dessa supersmarta återanvändningsbara zip-lock påsar i silikon:

                  ÅTERANVÄNDNINGSBARA SILIKON ZIPLOCK PÅSAR